Klesol zisk firmy Abbott, zrazil ho nízky dopyt po covid testoch

20.04.2023 Celý región

Chicago 19. apríla (TASR) - Farmaceutická spoločnosť Abbott Laboratories zaznamenala v 1. kvartáli pokles zisku takmer o polovicu, keď prepad dopytu po testoch na ochorenie COVID-19 výrazne ovplyvnil tržby divízie diagnostiky. Napriek tomu však firma prekonala očakávania trhov. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Spoločnosť v stredu uviedla, že za prvé tri mesiace tohto roka dosiahla čistý zisk 1,32 miliardy USD (1,21 miliardy eur). V rovnakom období minulého roka vykázala pritom zisk 2,45 miliardy USD.

Vývoj zisku ovplyvnil prudký pokles tržieb spoločnosti. Tržby Abbott Laboratories dosiahli v 1. štvrťroku 9,75 miliardy USD, čo medziročne predstavuje pokles o viac než 18 %. Výrazne to ovplyvnila divízia diagnostiky, ktorá zahrnuje aj testy na ochorenie COVID-19. Jej tržby dosiahli 2,69 miliardy USD a v porovnaní s 1. kvartálom minulého roka klesli o 49 %.

Výsledky však napriek tomu prekonali očakávania analytikov tak v prípade zisku, ako aj v prípade tržieb. Analytici, ktorí sledujú najmä zisk upravený o mimoriadne položky, očakávali tento zisk na akciu na úrovni 0,99 USD, zatiaľ čo firma ho vykázala na úrovni 1,03 USD/akcia. Čo sa týka tržieb, analytici počítali s tým, že dosiahnu 9,64 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0933 USD)
 

Vyberte región

mark